VILI — fructus
Viljade suurus, kuju ja kaal on taimeriigis väga varieeruvad (näiteks puju vili kaalub vaid paar kümnendikku milligrammi, kõrvitsalistel võib vilja mass ulatuda kümnete kilodeni). Viljade kasutamine Viljadesse kogunenud toitainete tõttu moodustavad need põhilise toiduaineteallika loomsetele organismidele. Tärkliserohked on teraviljade terised ja banaani viljad, valgurohked liblikõieliste seemned ja viljad, rasvainete-, õliderohked päevalille, rapsi, kookospalmi viljad. Troopikas kasvatatakse kohvipuud ja kakaopuud, vürtsiseid vilju saadakse näiteks pipralt, vanillilt ja muskaatpähklipuult, kõigile on hästi tuntud tsitruselised (apelsin jt), parasvöötme puuviljad (õun). Puuvillapõõsa seemnekesta tselluloossed väljakasved on kasutusel tekstiilitööstuses, idanevate seemnete suhkruid kääritatakse alkoholiks. Viljade levimine
Tuntumad levimisviisid on: Levis - vilja osa, mida taim kasutab levimiseks; tavaliselt viljad või seemned. Viljade liigitus
Viljade põhitüübid Lihakviljad:
Avanevad kuivviljad:
Kuivad sulgviljad:
|
Autor ja toimetajad on tänulikud mistahes märkuste, paranduste ja täpsustuste eest. Konspekt on osaliselt vananenud. Ootame ka uusi kasulikke veebiviiteid.
Koostanud © Urmas Tokko |
Post: Tamme Gümnaasium |
Õppematerjali lugejal palutakse arvestada tõigaga, et see kajastab mõnevõrra varasemaid vaateid. Vetikaid on käsitletud taimeriigi osana (ja mitte protistidena). Seeneriigi jaotamine hõimkondadeks ei lange päris kokku "Üldbioloogia II osas" tooduga.
Õppematerjal on valminud Keskkonnafondi Tartumaa osakonna materiaalsel toel, 1998...1999